Blog 2- Positieve Energie

Inmiddels leven we al bijna een heel jaar met Corona en alle bijbehorende maatregelen . Een heel jaar!

Volgens mij zeg ik niets teveel als ik zeg dat – hoewel de meesten van ons begrijpen dat het noodzakelijk is- we het allemaal wel een beetje beu zijn.

In korte tijd hebben we ons gehele leven – werk, school, taak en rolverdeling binnen het gezin, hobby’s, sport en andere vrijetijdsbestedingen- anders moeten inrichten. We hebben ons enorm moeten aanpassen. Dat levert extra belasting op. Die extra belasting zorgt ondertussen bij veel van ons voor een toename van vermoeidheid, stress en in sommige gevallen zelfs voor somberheid.

Reden genoeg dus om een beetje positieve energie rond te strooien!

Positieve energie kan ervoor zorgen dat je belastbaarheid hoger wordt. Je voelt je opgeladen, kan wat meer hebben en stress wordt daarmee minder. Oké, duidelijk, positieve energie dus. Dat willen we hebben, hebben, hebben! Toch? Maar hoe kom je daaraan? Vertel Mareme…

Positieve energie kan je uit van alles halen. Ligt ook helemaal aan je eigen voorkeuren. Voor dit zomerkind doet het naderende voorjaar: de zon die schijnt (of scheen), de vogeltjes die hele concerten fluiten, de mensen die weer voorzichtig naar elkaar durven te lachen op straat, yoga in het park, ommetjes maken in de natuur met mijn gezinnetje en ‘silent disco’ als de kleine slaapt wonderen. Dat laatste vinden mijn overburen ook wel geinig en ik ben natuurlijk blij dat ik een bijdrage lever aan hun welzijn. Misschien herken  je dit of kook jij de sterren van de hemel, zing je uit volle borst onder de douche, bewonder je de eerste ontluikende knopjes aan plantjes in de tuin of op balkon of iets heel anders… Waar het om gaat is dat je het waardeert, dingen of activiteiten waarvan je kan genieten al is het maar voor even, waar je nieuwe energie van krijgt en een positief gevoel. Natuurlijk kan je dit gevoel ook halen uit werken met je passie.

Wij bij KleintjeZuid hebben ons volledig op het laatste gestort! Wij zijn in de gelukkige omstandigheid dat we ons het hele jaar bezig hebben mogen houden met wat ons blij maakt: de opvang van ‘onze’ lieve kinderen en het creëren van een harmonische sfeer op de groepen in deze uitzonderlijke tijd.

Het bezig zijn met het welzijn en ontwikkeling van de kinderen houdt ons ‘sane’, gezond en blij! Om onze passie en positieve energie verder aan te wakkeren zijn we actief bezig geweest met bedenken hoe we onze opvang nóg leuker konden maken als alle kindjes weer terug komen. Medewerkers van al onze locaties hebben webinars en workshops gevolgd, zijn met opleidingen begonnen en zijn de afgelopen periode intensief gecoacht om zich verder te ontwikkelen en te specialiseren op hun vakgebied.

Zo heeft ons enthousiaste team van de jongste KleintjeZuid ‘baby’ Museumkwartier bij basisschool Schreuder de afgelopen periode de naschoolse opvang en halve dagopvang op deze inspirerende nieuwe locatie opgestart. Ondertussen zijn zij ook druk bezig zich extra te verdiepen in ontwikkelingsgericht werken met peuters. Per 22 april mogen zij de halve dagopvang officieel een voorschool noemen en zijn zij gekwalificeerd om kindjes van 2-4 jaar spelenderwijs voor te bereiden op de overgang naar de basisschool.

Ook onze locatie naschoolse opvang de Rivieren ontwikkelt zich volop. De groepen groeien, de kinderen groeien en daarmee veranderen ook de wensen en behoeftes van de kinderen. Tijd om de jongste en oudere kinderen wat meer ruimte te geven. Om deze reden openen we per 1 april de deuren van een nieuwe groep, speciaal voor kinderen in de kleuterleeftijd. Op deze groep is bijzondere aandacht voor het wennen aan het naar school én de opvang gaan en het maken van vriendjes en vriendinnetjes. Precies waar kleuters behoefte aan hebben tijdens de stap naar de ‘grote’ school!

De medewerkers van naschoolse opvang de Rivieren en Rivierenbuurt zijn in het onderwerp ‘Kinderparticipatie’ gedoken, hebben zich flink ondergedompeld en zijn vol nieuwe ideeën boven gekomen. Zij staan te trappelen om -wanneer we alle kinderen weer mogen verwelkomen – een heuse KleintjeZuid Kinderraad op te richten met de oudere kinderen. Door hen inspraak te geven bij beslissingen die over hen gaan, zoals de invulling van het activiteitenprogramma, aankoop van nieuwe materialen of het plannen van uitstapjes, wordt naar de opvang gaan een nog groter feest. Bovendien voelen zij zich gewaardeerd én oefenen zij op deze manier al op jonge leeftijd met de belangrijke 21e eeuwse vaardigheden waar tegenwoordig veel over wordt geschreven en gepraat, zoals zelfregulering, kritisch en creatief denken, problemen oplossen, communiceren en samenwerken. Leuk voor nu en goed voor later, want… “later begint vandaag”, één van onze mantra’s!!

Hoewel er het afgelopen jaar veel heeft stilgestaan en we ‘onze’ KleintjeZuid kinderen tijden hebben moeten missen, ontstond er in de leegte die viel ook ruimte. Ruimte om dingen anders te doen, ruimte voor verbetering, ruimte om te groeien. Met een focus op het positieve heeft dit geleid tot ongelofelijk veel leuke ideeën waar wij met optimisme energie in hebben gestoken. Deze inzet heeft zich inmiddels vertaald naar ontwikkeling, innovatie en heel veel plezier! Als dat geen positieve energie oplevert! En, het mooie van energie is, het stroomt… Blije medewerkers, blije kinderen en – hopelijk ook-  blije ouders!

Cirkeltje rond, zijn we gek op J

Meer weten over een van de onderwerpen uit dit blog, of vragen mbt opvoeding en ontwikkeling? Mail me via pedagoog@kleintjezuid.nl, ik denk graag met je mee.