Blog – Plezier

“Meer aandacht, meer plezier”

Een belangrijk element in de visie van KleintjeZuid is… Plezier!

Plezier staat voor : aardig zijn, blijdschap, gein, genoegen, genot, jolijt, lol, opgewektheid, pret, schik, verrukking, vreugde, vrolijkheid, welbehagen en .. vul zelf maar aan.

Wanneer je het woord ‘plezier’ opzoekt in het woordenboek lees je “een prettig gevoel van blijdschap en vrolijkheid.”

Voor ons als organisatie is positiviteit, blijdschap en vrolijkheid van groot belang in onze dagelijkse werkzaamheden. Medewerkers die met plezier naar het werk gaan, plezier met collega’s én met de kinderen, ouders die met plezier hun kinderen naar de opvang brengen en weer ophalen en vooral: blije en vrolijke kinderen die heel veel plezier hebben op de opvang, met elkaar, de groepsleiding én tijdens de activiteiten die ze ondernemen. “Elke dag een glimlach”, daar streven wij naar.

Ikzelf beleef  elke dag veel plezier aan ‘onze’ kinderen in al hun facetten. Hun blije gezichtjes óf gefrustreerde boosheid, hun grappige opmerkingen en fantasievolle verhalen, hun plakkerige kleine handjes, warme knuffels en natte kusjes op je wang, hun eigenwijze afhankelijkheid of juist aandoenlijke zelfstandigheid, hun oprechte verwondering over de wereld om hen heen en groeiende besef van hun eigen invloed op die wereld. I enjoy every minute of it én voel me nog elke dag vereerd dat ik een bijdrage mag leveren aan hun welzijn en ontwikkeling binnen de kinderopvang.

Als ik aan plezier denk, denk ik altijd direct aan mijn jaren als pedagogisch medewerker op de naschoolse opvang. Ik vond niets fijner dan ‘kind zijn’ tussen de kinderen. Het werken met kinderen is als volwassene namelijk de perfecte legitimatie om zelf te mogen spelen- iets wat zonder kinderen in de buurt op de een of andere manier toch minder algemeen geaccepteerd is- om mee te kunnen gaan in de kinderlijke belevingswereld. Lees: ongegeneerd liedjes zingend en huppelend over straat te gaan, ‘Mentos’ in een cola fles te gooien en te gieren van opwinding als de cola uit de fles explodeert, koprollen en voetballen, Disney films te kijken én Ursula de zeeheks spannend te vinden óf je te verwonderen over een vlinder die uit zijn cocon kruipt. Uiteraard ben je de volwassene en blijf je verantwoordelijk- laten we dat even voorop stellen- maar er is ook heel veel ruimte om lekker ‘gek’ te doen, je te verkleden, koekjes te bakken en forten van dekens te bouwen. Heerlijk!

Het plezier dat je als medewerker hebt straal je uit. Plezier is aanstekelijk en kinderen zijn heel bevattelijk hiervoor. De kinderen gaan hierdoor ook stralen en als ouder is er natuurlijk niets meer plezierig dan je kind blij, vrolijk en gelukkig te zien. En van blije ouders en vrolijke kinderen worden wij bij KleintjeZuid ook weer heel gelukkig!

Een van de leukste tijden van het jaar, met name voor de kinderen in de basisschoolleeftijd- en hun groepsleidsters op de naschoolse opvang- is de zomervakantie. Het hele schooljaar keihard gewerkt en dan even 6 weken- en dat is echt heeeeeul lang als je kind bent-  ‘grote vakantie, Vrijheid met een hoofdletter ‘V’! Voor mij staan die weken synoniem voor op vakantie met gezin, laat opblijven, lekker weer, zeeën van tijd en aandacht voor elkaar op de opvang, leuke activiteiten en …. ijsjes, heel veel ijsjes. De dagen op de naschoolse opvang zijn langer tijdens de vakanties, maar vliegen voorbij. Dat is wat plezier doet. Plezier is iets magisch dat ervoor zorgt dat tijd sneller voorbij gaat. Het zomervakantieprogramma draagt daar zeker aan bij. Alleen al het lezen van de programma’s van mijn collega’s op de verschillende locaties zorgde al voor een grote glimlach op mijn gezicht- én wat gezonde jaloezie dat ik niet hele dagen mee op stap kan ;). Zoveel leuke activiteiten, workshops en uitjes hebben zij gepland.

Naschoolse opvang Amstelveenseweg gaat bijvoorbeeld op rondreis door Europa. Overal wordt wat cultuur ontdekt, verkent, ‘meegepikt’ en geproefd van de lokale specialiteiten. Zo smullen zij van zelfgemaakte tapas in Madrid, knallen zij in de disco in ‘Ibiza stijl’ en eten zij de lekkerste ‘gelatos’ in Rome. Uiteraard mogen ook uitjes zoals de Artis en minigolven niet ontbreken. Naschoolse opvang de Rivierenbuurt en de Rivieren gooien het over een andere boeg en hebben ‘hun’ vakantieprogramma rondom het maken van een film opgebouwd. Iedere week worden er filmpjes gemaakt van alle activiteiten en uitstapjes die de kinderen ondernemen. Aan het einde van de vakantie wordt dit tot een film gemaakt en wordt deze film uitgezonden tijden een ‘KleintjeZuid’ filmfestival voor kinderen én ouders. Hoe tof is dat? Samen nog even terugkijken op een vakantie vol plezier. En ook naschoolse opvang Museumkwartier is iets heel speciaals van plan. Tijdens de vakantie zullen de kinderen onder leiding van een echte ‘graffiti’ kunstenaar, een levensgroot kunstwerk maken op de locatie. Iets blijvends om ons allemaal te herinneren aan deze wederom speciale zomervakantie.

De afgelopen twee schooljaren zijn geen makkelijke geweest. En dat is een enorm understatement. Het is niet makkelijk geweest voor de leerkrachten, niet voor de medewerkers van de kinderopvang, niet voor ouders en zeker niet voor de kinderen. We mogen enorm trots zijn op onze flexibiliteit, creativiteit en veerkracht.  Tijd dus voor een welverdiende vakantie! Zelfs de PCR testen voor vertrek mogen de pret niet drukken. En, weet dat als je niet op vakantie gaat, we ook hier in ons eigen landje heel veel vakantieplezier zullen gaan creëren. Met elkaar. Plezier, dat prettige gevoel van blijdschap en vrolijkheid is namelijk iets dat groeit als je het aandacht geeft, je zorgen even opzij kan zetten, niet teveel denkt aan wat is geweest en wat misschien nog gaat komen, maar geniet van het moment.

The time is now. Enjoy it.